donderdag 12 februari 2015

Wind

Wind - Saskia Kruize

Tijdgebrek voelt als tegenwind. In mijn agenda lijkt er tijd genoeg, in de praktijk is dat niet het geval. Schrijven, de honden, bijlessen, afspraken en dagelijkse dingen spelen hun rol in mijn tijdsbeleving. Ik schreef er laatst het volgende over: Alles raast voorbij; uren razen de dagen voorbij, de dagen de weken, de weken de maanden en zo vliegt er 'zomaar' een jaar uit de agenda van mijn leven (...). Dat is niet waar, maar zo voelde het op dat moment wel. Time flies?

In 2013 beschreef ik het plezier van tijdloosheid voor Wassily's Frisbee[1]. Het houdt me bezig. Ik schreef toen hoe tijdloos het leven kan voelen 'op momenten van ultieme overeenstemming tussen wat ik doe en mezelf' en dat de drang om veel alleen te zijn en eigen tijd te scheppen uiteindelijk alleen maar voortkomt uit 'liefde voor het leven en levenslust'. Op tijd je ziel luchten en ruimte creëren om - op wat voor manier dan ook - jezelf te voelen in overeenstemming met de bedoeling van het leven, zijn voorwaarden om gezond te blijven. En zonde van de tijd om het niet te doen!

Het boek Kairos[2] gaat over Kairos 'de god van het geschikte moment' die naast Chronos bestaat - onze welbekende chronologische tijd - en die 'al die bevlogen momenten van schoonheid, inzicht en daadkracht vertegenwoordigt die het leven bijzonder maken.' Toen ik vorige zomer Kairos voor het eerst las, verlangde ik naar verandering. Ik maakte meer ruimte voor het schrijven én ging op zoek naar een nieuw hondje. Nu pak ik het boek opnieuw als de tijd in mijn leven vervlogen lijkt.

In mijn eerste blog over Romeo schreef ik 'Een nieuwe tijd breekt aan'. Zo leek het, zo was het en zo ís het. We zitten er midden in, Régis, Romeo en ik. Frisse wind blijft waaien door Pays-Sas. Hij heeft zelfs de keukentafel een nieuwe plek bezorgd, aan de (rustiger) tuinkant van mijn woonkamer. En de honden? Zij luisteren braaf naar de wind, uit welke richting hij ook waait. (Zie foto)
[1] De rubriek Wassily's Frisbee van Margrethe Venema in literair tijdschrift Schoon Schip 
[2] Kairos - Joke Hermsen (2014) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten