dinsdag 13 januari 2015

Uitzicht

Uitzicht  - Saskia Kruize

De afgelopen dagen staat Romeo met zijn voorpoten tegen de vensterbank. Hij kijkt naar de straat. Er komen auto's, fietsers, wandelaars en honden voorbij. Alles wat beweegt is leuk. Aan de tuinkant lukt hem dit niet. Daar staan een bureau en een salontafel in de weg. Vanaf de bank zie je slechts een stukje van de tuin en dan ook nog alleen als je je in een iets hogere positie bevindt dan wanneer je ligt. Die positie vond Romeo op de rug van Régis!
Er is van alles te zien. Dwarrelende blaadjes in de wind, vliegende duiven en poezen die af en aan lopen door het kattenluikje. Zonder verwachtingen doet Romeo precies waar hij zin in heeft. Soms levert het iets lekkers op  en soms niets. In elf weken tijd heeft Romeo al veel geleerd door dingen uit te proberen. Zo hoort het ook. Het eerste jaar in het leven van een hond legt de basis voor de rest. Alles wat hij nu leert, blijft hij doen. Het is een heldere lijn der verwachting.

Hoe zit dat in mijn leven? Spelen verwachtingen een rol in mijn schrijverschap? Ik zit ook in mijn eerste jaar, sinds mei 2014 werk ik aan mijn roman Stille taal. Verloopt mijn leerproces net als dat van mijn pup? Legt wat ik nu leer de basis voor het vervolg van mijn schrijversleven? Romeo is in mijn goede, ervaren handen en dat ben ik zelf ook, bij Magonia van Lex en Arthur. Ook ik weet nog niet wat mijn gedrag (het schrijven) zal opleveren. Dat weet niemand die een boek schrijft. Er ontstaan na je debuut misschien verwachtingen over een vervolg, maar zelfs ervaren schrijvers kunnen de toekomst van hun boeken niet voorspellen. Het is de knagende onzekerheid van iedere kunstenaar. Je schrijft omdat dat bij je past maar je hebt geen flauw idee waar het toe leidt. Gelukkig leer je  ondertussen veel; over het werk, over jezelf en alleen zijn, over wat wel en niet werkt in een tekst.

Romeo leert mij inzien dat het niet uitmaakt. Het is prima om je zonder grote verwachtingen te verwonderen over het uitzicht op de tuin of over het ontstaan van inzichten doordat je nieuwe verbanden legt via de verhalen van personages in een roman. Vertrouwen krijgen is waar het om draait en dat kun je leren. Het kost alleen toewijding en vooral tijd. Ik vertrouw erop dat mijn intuïtie me niet in steek laat, dat heeft hij namelijk nog nooit gedaan. Diep van binnen weten mensen – en honden -  wat werkt. Dingen doen die iets prettigs opleveren, dáár draait het om.2 opmerkingen:

  1. Mooi Sas! "Dingen doen die iets prettigs opleveren, dáár draait het om."
    Krijg er kippenvel van...

    BeantwoordenVerwijderen